marbella.blogg.se

Sångerskan Monica Silverstrand har emigrerat till spanska Costa del Sol och skriver om liv, arbete, tankar, åsikter och upplevelser i och kring Marbella.

Mañana, mañana? Inte i Spanien!

Publicerad 2013-06-17 22:36:00 i Allmänt,

Något folk ofta helt missvisande tror är att allt går långsamt i Spanien, att man inte kan lita på att folk kommer när de ska eller göra det man kommit överens om, medan det i Sverige är 100 % pålitligt och effektivt överallt.

Inget kunde ligga längre från sanningen. I fredags blev jag av med min plånbok med alla kort plus körkort och en del pengar plus presentkort på 200 Eur (ja, jag vet - astrist, men jag vägrar lägga negativ energi på att piska mig själv med efterkloka tankar såsom "VARFÖR tog jag med mig hela plånboken och inte bara lite cash???" osv.

Hursomhelst - i morse skulle jag då mellan kl 10 och 11.30 försöka hinna med allt som behövdes för att a) få köra bil utan körkort, b) rapportera till mitt svenska försäkringsbolag och c) spärra spanska kortet och få ett nytt. (Jag hade därefter en tid bokad för tarmsköljning - något jag INTE tänker skriva om!!!) Så jag hoppades jag skulle hinna.

Kl 10.10 gick jag in på polishuset, efter att jag redan i lördags praktiskt via telefon hade gjort en anmälan. Kl 10.20 hade jag skrivit på 4 kopior, fått en med mig och satt i bilen igen.

Vidare till banken. Samma sak där – inte en människa i kö. På 15 minuter hade den engelsktalande kassörskan spärrat kortet, ansökt om nytt PLUS tecknat en hemförsäkring till mig HÄR. Om jag hade haft den tecknad i förra veckan hade den täckt skadan UTAN självrisk. Denna försäkring inkluderar mitt bohag upp till 12.000 Euro och upp till 7.800 Euro vid olycksfall eller stöld som detta var. INGEN SJÄLVRISK. Den kostar exakt 10 Euro i månaden.

SalusAnsvar som är mitt försäkringsbolag i Sverige nekar skadan helt med förklaringen att jag är utskriven från Sverige. Däremot tar de gärna 200 kr i månaden via autogiro för den. Vad ska jag då med en försäkring till? Jag har reseskydd som tillägg, men det gäller inte heller, även om jag håller mig inom de 45 dagar som gäller efter varje gång jag lämnat Sverige.

I februari råkade min dotter ut för en stöld av hela hennes handväska. Detta ärende har de fortfarande inte reglerat från SA. Hon är skriven i min lgh och ingår under samma villkor. Vi har skickat HUNDRA mail med kvitton, polisrapporter osv, men antingen slutar just vår kontaktperson (har hänt två ggr) utan att lämna över, eller så skiter man helt i att svara. GALET!

Vilket land visar mest mañana, mañana?

Jag har ALLTID problem med Sverige.
Med myndigheter som inte kan svara via mail utan måste envisas med att skicka snigelpost, vilket ju inte går då jag är utskriven, osv.
Med regelverk som är så jävla stelbenta att man blir tokig och undrar om alla som sitter på de där platserna gett upp rätten att tänka självständigt i samband med signerandet av anställningskontraktet.

Sverige är rysligt vackert, framför allt i juni. Jag älskar att utbildningen är fri för alla, att allemansrätten finns, att det är ett av världens mest jämställda länder även om det är låååångt kvar, att barn får vara hemma med en förälder i 1,5 år tack vare en nästan löjligt generös föräldraförsäkring, att det inte förekommer lika mycket korruption (än?) som i många andra länder, osv. osv.

Men det stelbenta, avundsjuka, misstänksamma, arroganta, missunnsamma som jag ofta stöter på både i person och i skrivna kontakter - det gör att jag får bevis om och om igen för att jag verkligen är i rätt land nu. Äntligen.

Jag skulle vilja ta alla mina fina vänner och släktingar och forsla hit dem varenda en, men då hade Sverige blivit ett ännu fattigare land, så det låter vi bli. Istället kommer de och hälsar på här i paradiset där solen nästan alltid skiner, människor har tid att le mot varann och ge en komplimang, där ålder inte spelar någon roll för umgänge och där stress är något man nästan aldrig ser eller upplever. Vi fryser sällan, halkar inte och bryter oss om vintern, slipper pendla timmar fram och tillbaka till ett stressfyllt jobb och naturen är nära och vacker, havet brusar eller ligger spegelblankt utmed den palmbeströdda strandpromenaden.

Jag är så tacksam och kommer att göra allt för att hjälpa Spanien så mycket jag kan. Här på Solkusten är det ljus och värme som råder, arbetslösheten är inte överdriven och krisen inte lika synlig som i andra delar av landet. Här har priserna på bostäder börjat vända uppåt, turismen ökar varje år och framtidstron är starkare än på flera år. Maten är billig, restaurangerna likaså. Det kostar inte mycket att sätta guldkant på tillvaron, och jag känner mig trygg var jag än går. Polisen är synlig och hjälpsam. Nästan alla har hund (kopplade) och tycker om att stanna till och byta ett par ord med en främling om denna hund eller någons gulliga barn.

"Try it - you'll like it" stod det på Kentas tröja i Melodifestivalen 1980 (min första).

Gör det! Kom och hälsa på och få en inblick i hur man också kan leva om man kan/vill finna vägar. I ljus och värme och vänlighet, bara 4 timmar från Stockholm. Välkommen!

Peace!

Paris, anyone???

Publicerad 2013-06-08 00:01:56 i Allmänt,

Den där känslan när man upptäcker kvällen innan en utlandsresa att inte passet ligger på sin heliga plats?
Den fick jag igår. Jag är extremt noggrann med mitt pass eftersom det och min hjärna är det viktigaste jag har att bevara (allt annat har jag tappat kontrollen över - barn, hundar, vikt, bankkonton...). Så döm om min 1. förvåning och 2. bestörtning när inte passet låg där det skulle!

Jag vände upp och ned på precis hela lägenheten innan jag satte mig ned och funderade och rannsakade minnet - VAR använde jag det senast? Eureka! Det var på revisionsbyrån som har hjälpt mig starta spanskt bolag i veckan. Jag var där för två veckor sedan och i Spanien måste allt finnas i original hela tiden. Det går INTE att komma dragande med nåt random, ostämplat personbevis eller kopia på pass. NEJ! Original - stämplade, signerade. Det är det enda som gäller i alla lägen.

Alltså lämnade jag ifrån mig min skatt och hade just i den stressade stunden mellan två kundmöten glömt att jag hade en resa planerad till Paris - 4 dagar med väninnor. Revisionsbyrån hade i sin tur glömt meddela mig att passet låg klart för upphämtning. Skit!

Så jag mailade dem igår kväll men hann inte få svar innan jag åkte i morse. Det jag istället gjorde var att fråga mina 4559 vänner på Facebook om de trodde att det gick att åka bara med svenskt körkort. Trenden var tydlig. Flera hävdade att det stod på EasyJets (det bolag jag skulle flyga med) hemsida att nationellt körkort gällde att flyga med. Även på svenska Polisen.se står det att "nationellt ID-kort" gäller. Inte "internationellt". Många sa att de själva minsann hade rest kors och tvärs med både bil, buss och tåg över EU (Schengen) och att det aaaaaldrig varit några problem. Själv har jag flera vänner vars vuxna barn rest just härifrån på enbart svenskt körkort. Så jag var vid gott mod.

Det skulle jag inte ha varit.
Klockan ringde 07 och jag var iväg kl 08. Hade bokat med parkeringsbolaget www.1-parking.com att de skulle hämta upp bilen vid Terminal 2. Deras service är fantastiskt. De hämtar vid terminalen, kör iväg bilen, tvättar den och kommer tillbaka och möter upp vid ankomstterminalen 4 dagar senare för 16 Euro! SEXTON! Hör ni det, Arlanda???

Kom alltså ganska nöjd in på terminalen 1.20 minuter innan flyget skulle gå. Inte många i kö till Parisflyget, allt var lugnt. Hade inte skrivit ut boardingkortet - det behövs inte med Easyjet. Väl framme hos incheckningsdisksdamen (Hur långa ord kan man egentligen göra på svenska? Flaggstångsknoppspoleringsmedel har jag hört är ett av de längsta.) som bestämt skakade på huvudet. Jag invände, chefen anlände. Jag hävdade att jag åkt på detta svenska körkort mååånga gånger förut (inräknandes alla Facebook- och andra vänner som hade gjort det) men - NO! (med spanskt uttal och eftertryck). Inte en chans. Jag föstes (nåja) bort till Easyjets kontor där en mycket vänlig man berättade att det inte gällde för detta var inget ID-kort utan ett körkort. Att jag upplyste om att man i Sverige kan ta miljonlån enbart med detta som stöd påverkade honom icke nämnbart. Han försökte - det gjorde han verkligen - hitta andra flyg, men det enda de hade gick via Milano, skulle ta 10 timmar och var dessutom fullt. Så det var 24 timmars förskjutning för 75 Euro som gällde. Jaha. Det kan jag leva med. Hellre det än att ha kastat bort 300 Euro på biljett och hotell som inte ens används OCH missa en dejt i Paris med väninnor!

Jag var förtvivlad, det ska jag inte sticka under stol med. Här känns det skönt att ha blivit äldre och lugnare med åren. Jag var INTE otrevlig, kastade inget på honom, svor inte (för er som inte känner mig så väl har jag haft ett jävla temperament som ung. ADHD fanns inte då...) utan var bara ledsen och frustrerad över att missa en solig dag i Paris med väninnorna. Speciellt som yr.no, klart.se OCH accuweather.com ALLA hade sagt att det skulle regna både lördag och söndag. Men fredag - ja DÅ var det 27 grader och strålande sol, minsann!

Plötsligt kom jag på - FÖRST DÅ - att jag kunde ringa till min kontakt på revisionsbyrån. Hon bekräftade att passet låg där och föreslog att de skulle skicka ut det med taxi. Men vid det här laget var det mindre än en timme till avgång så det var bara att glömma.

Jag förbannade mig själv - varför ringde jag inte henne direkt på morgonen så kunde jag hämtat passet kl 08 när de öppnade??? (Min revisionsbyrå är svensk - INGA spanjorer börjar jobba så tidigt.)

Nåväl, det man inte har i huvudet får man ha i plånboken. Ringde parkeringsservicen som körde fram bilen (utan kostnad för nåt) och lovade återkomma imorgon och hämta igen.

Och så vände jag hemåt igen. Min trogne Abbe (Renault Clio 2003 som jag köpt för 600 Euro) var nöjd och glad och solen sken. Jag hämtade passet, sprang en liten vända, och åt lunch på favoritstället Terra Sana där kyparen flirtar med mig och kallar mig "reina" (drottning), señorita (fröken, alltså ett tillmäle till yngre kvinnor) osv. och hävdar att han vill ha lektioner i engelska av mig så kan han i gengäld lära mig spanska - ja, ni hör ju vart det här är på väg).

Sen gick jag hem och satte mig vid datorn. Det är 6 timmar sen. Jag har knappt rest mig från stolen men fått massor gjort. Bokat sommarsemestern, letat husobjekt till ankommande kunder, gullat med närvarande och väldigt heta kunder, vars barn säger att de "älskar" mig - något som gjort föräldrarna oerhört välvilligt inställda, speciellt efter att jag påstått att barn ju är sådana goda bedömare av karaktärer. Denna lilla familj ska jag banne mig sälja en lägenhet till innan nästa vecka är över. Så det så.

Men nu väntar sängen. Jag har lovat midnatt så jag kanske kan få 7 timmar. Idag är första dagen med progesteronkräm - det ska tydligen vara bra för klimakteriekärringar. Mer om detta vid senare tillfälle.

Och JA - jag VEEEET. Man ska inte skriva sådana här långa "krönikor" i en blogg, men jag har bara inte tid att varje dag uppdatera min blogg 6-8 gånger om dagen (är Socialstyrelsen inblandad i denna rekommendation? Ni som var med på 70-talet vet vad jag menar.) utan väljer att göra inlägg när jag har tid och inspiration.

Det hade jag ikväll.

God natt alla fina människor.
Var extra snälla mot barn och djur. Men mest mot er själva.

Om

Min profilbild

Monica Silverstrand

Sångerska, översättare, fastighetsmäklare, agent för www.lysglasogon.se, mamma, syster och vän.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela