marbella.blogg.se

Sångerskan Monica Silverstrand har emigrerat till spanska Costa del Sol och skriver om liv, arbete, tankar, åsikter och upplevelser i och kring Marbella.

Paris, anyone???

Publicerad 2013-06-08 00:01:56 i Allmänt,

Den där känslan när man upptäcker kvällen innan en utlandsresa att inte passet ligger på sin heliga plats?
Den fick jag igår. Jag är extremt noggrann med mitt pass eftersom det och min hjärna är det viktigaste jag har att bevara (allt annat har jag tappat kontrollen över - barn, hundar, vikt, bankkonton...). Så döm om min 1. förvåning och 2. bestörtning när inte passet låg där det skulle!

Jag vände upp och ned på precis hela lägenheten innan jag satte mig ned och funderade och rannsakade minnet - VAR använde jag det senast? Eureka! Det var på revisionsbyrån som har hjälpt mig starta spanskt bolag i veckan. Jag var där för två veckor sedan och i Spanien måste allt finnas i original hela tiden. Det går INTE att komma dragande med nåt random, ostämplat personbevis eller kopia på pass. NEJ! Original - stämplade, signerade. Det är det enda som gäller i alla lägen.

Alltså lämnade jag ifrån mig min skatt och hade just i den stressade stunden mellan två kundmöten glömt att jag hade en resa planerad till Paris - 4 dagar med väninnor. Revisionsbyrån hade i sin tur glömt meddela mig att passet låg klart för upphämtning. Skit!

Så jag mailade dem igår kväll men hann inte få svar innan jag åkte i morse. Det jag istället gjorde var att fråga mina 4559 vänner på Facebook om de trodde att det gick att åka bara med svenskt körkort. Trenden var tydlig. Flera hävdade att det stod på EasyJets (det bolag jag skulle flyga med) hemsida att nationellt körkort gällde att flyga med. Även på svenska Polisen.se står det att "nationellt ID-kort" gäller. Inte "internationellt". Många sa att de själva minsann hade rest kors och tvärs med både bil, buss och tåg över EU (Schengen) och att det aaaaaldrig varit några problem. Själv har jag flera vänner vars vuxna barn rest just härifrån på enbart svenskt körkort. Så jag var vid gott mod.

Det skulle jag inte ha varit.
Klockan ringde 07 och jag var iväg kl 08. Hade bokat med parkeringsbolaget www.1-parking.com att de skulle hämta upp bilen vid Terminal 2. Deras service är fantastiskt. De hämtar vid terminalen, kör iväg bilen, tvättar den och kommer tillbaka och möter upp vid ankomstterminalen 4 dagar senare för 16 Euro! SEXTON! Hör ni det, Arlanda???

Kom alltså ganska nöjd in på terminalen 1.20 minuter innan flyget skulle gå. Inte många i kö till Parisflyget, allt var lugnt. Hade inte skrivit ut boardingkortet - det behövs inte med Easyjet. Väl framme hos incheckningsdisksdamen (Hur långa ord kan man egentligen göra på svenska? Flaggstångsknoppspoleringsmedel har jag hört är ett av de längsta.) som bestämt skakade på huvudet. Jag invände, chefen anlände. Jag hävdade att jag åkt på detta svenska körkort mååånga gånger förut (inräknandes alla Facebook- och andra vänner som hade gjort det) men - NO! (med spanskt uttal och eftertryck). Inte en chans. Jag föstes (nåja) bort till Easyjets kontor där en mycket vänlig man berättade att det inte gällde för detta var inget ID-kort utan ett körkort. Att jag upplyste om att man i Sverige kan ta miljonlån enbart med detta som stöd påverkade honom icke nämnbart. Han försökte - det gjorde han verkligen - hitta andra flyg, men det enda de hade gick via Milano, skulle ta 10 timmar och var dessutom fullt. Så det var 24 timmars förskjutning för 75 Euro som gällde. Jaha. Det kan jag leva med. Hellre det än att ha kastat bort 300 Euro på biljett och hotell som inte ens används OCH missa en dejt i Paris med väninnor!

Jag var förtvivlad, det ska jag inte sticka under stol med. Här känns det skönt att ha blivit äldre och lugnare med åren. Jag var INTE otrevlig, kastade inget på honom, svor inte (för er som inte känner mig så väl har jag haft ett jävla temperament som ung. ADHD fanns inte då...) utan var bara ledsen och frustrerad över att missa en solig dag i Paris med väninnorna. Speciellt som yr.no, klart.se OCH accuweather.com ALLA hade sagt att det skulle regna både lördag och söndag. Men fredag - ja DÅ var det 27 grader och strålande sol, minsann!

Plötsligt kom jag på - FÖRST DÅ - att jag kunde ringa till min kontakt på revisionsbyrån. Hon bekräftade att passet låg där och föreslog att de skulle skicka ut det med taxi. Men vid det här laget var det mindre än en timme till avgång så det var bara att glömma.

Jag förbannade mig själv - varför ringde jag inte henne direkt på morgonen så kunde jag hämtat passet kl 08 när de öppnade??? (Min revisionsbyrå är svensk - INGA spanjorer börjar jobba så tidigt.)

Nåväl, det man inte har i huvudet får man ha i plånboken. Ringde parkeringsservicen som körde fram bilen (utan kostnad för nåt) och lovade återkomma imorgon och hämta igen.

Och så vände jag hemåt igen. Min trogne Abbe (Renault Clio 2003 som jag köpt för 600 Euro) var nöjd och glad och solen sken. Jag hämtade passet, sprang en liten vända, och åt lunch på favoritstället Terra Sana där kyparen flirtar med mig och kallar mig "reina" (drottning), señorita (fröken, alltså ett tillmäle till yngre kvinnor) osv. och hävdar att han vill ha lektioner i engelska av mig så kan han i gengäld lära mig spanska - ja, ni hör ju vart det här är på väg).

Sen gick jag hem och satte mig vid datorn. Det är 6 timmar sen. Jag har knappt rest mig från stolen men fått massor gjort. Bokat sommarsemestern, letat husobjekt till ankommande kunder, gullat med närvarande och väldigt heta kunder, vars barn säger att de "älskar" mig - något som gjort föräldrarna oerhört välvilligt inställda, speciellt efter att jag påstått att barn ju är sådana goda bedömare av karaktärer. Denna lilla familj ska jag banne mig sälja en lägenhet till innan nästa vecka är över. Så det så.

Men nu väntar sängen. Jag har lovat midnatt så jag kanske kan få 7 timmar. Idag är första dagen med progesteronkräm - det ska tydligen vara bra för klimakteriekärringar. Mer om detta vid senare tillfälle.

Och JA - jag VEEEET. Man ska inte skriva sådana här långa "krönikor" i en blogg, men jag har bara inte tid att varje dag uppdatera min blogg 6-8 gånger om dagen (är Socialstyrelsen inblandad i denna rekommendation? Ni som var med på 70-talet vet vad jag menar.) utan väljer att göra inlägg när jag har tid och inspiration.

Det hade jag ikväll.

God natt alla fina människor.
Var extra snälla mot barn och djur. Men mest mot er själva.

Kommentarer

Postat av: Lasse Rosenlund

Publicerad 2013-06-08 07:52:17

Denna dag, ett liv...

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Monica Silverstrand

Sångerska, översättare, fastighetsmäklare, agent för www.lysglasogon.se, mamma, syster och vän.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela